Krvna Skupina Domači Test

Z testom za domačo uporabo ugotovimo krvno skupino v okviru AB0 in Rhesus-D sistemov. Krvna skupina je genetsko določena, torej jo podedujemo. ob rojstvu so prisotni antigeni, protitelesa pa se razvijejo v prvem letu življenja.

14.35

Test za ugotavljanje krvne skupine

Z testom za domačo uporabo ugotovimo krvno skupino v okviru AB0 in Rhesus-D sistemov. Krvna skupina je genetsko določena, torej jo podedujemo. Ob rojstvu so prisotni antigeni, protitelesa pa se razvijejo v prvem letu življenja.

AB0 SISTEM:

Sistem AB0 razdeli kri na štiri možne skupine, in sicer A, b; AB in 0.

Oseba s krvno skupino A ima v krvi protein, ki se imenuje Antigen A na površini svojih eritrocitov
Oseba s krvno skupino B ima v krvi protein, ki se imenuje Antigen B
Oseba s krvno skupino AB ima v krvi Antigen A in Antigen B
Oseba s krvno skupino 0 pa nima niti Antigena A niti Antigena B.

Krvna plazma pa lahko vsebuje enega, oba ali nobenega od protiteles Anti-A in Anti-B.

RHESUS SISTEM:

Sistem krvnih skupin Rhesus (Rh) je mnogo bolj zapleten od AB0 sistema. Najpomembnejši delec je Antigen D in odgovarjajoče protitelo, Anti-D.
Antigen D je prav tako na površini eritrocitov in oseba s tem antigenom ima krvno skupino D pozitivno oz. Rhesus pozitivno. Protiteles Anti-D ne boste našli v plazmi Rhesus pozitivne osebe. Kri brez Antigena D na rdečih krvničkah se imenuje D-negativna ali Rhesus-negativna in običajno ne vsebuje Anti-D v krvni plazmi. Vendar se tudi pri D-negativni osebi lahko razvijejo protitelesa Anti-D, če pride njegova/njena kri v stik s krvjo oz. eritrociti, ki so D-pozitivni.

 Na prvih treh okroglih področjih na testni kartici boste našli protitelesa Anti-A, Anti-B in Anti-D. Ta protitelesa bodo ob stiku s krvjo zlepila skupaj rdeče krvne celice z odgovarjajočim antigenom in pojavili se bodo skupki, ki jim rečemo aglutinati. Le-ti so zlahka opazni s prostim očesom. Tako bo krvna skupina A, ki vsebuje Antigen A, aglutinirala v polju Anti-A, krvna skupina B bo aglutinirala v polju Anti-B, krvna skupina AB bo aglutinirala v poljih Anti-A in Anti-B, krvna skupina 0 pa ne bo aglutinirala v nobenem od teh polj. Rhesus pozitivna kri bo aglutinirala v polju Anti-D. Tako prisotnost ali odsotnost aglutinacije kaže na krvno skupino krvi, ki smo jo nanesli na testno kartico. Z pravilno uporabo testne kartice določite prisotnost ali odsotnost aglutinacije, značilne za določeno krvno skupino. To tehniko za določanje krvnih skupin so sprejeli po vsem svetu.

Test je namenjen samo za in vitro* diagnostično uporabo.
*v nadzorovanem okolju zunaj živega organizma

Distributer za Slovenijo: Biopark Cosmetics, ZIN d.o.o, Gabrje pri Ilovi Gori 15, 1290 Grosuplje.

 

 

Zaenkrat še ni mnenj.

Be the first to review “Krvna Skupina Domači Test”