Borelioza Domači Test

Boreliozo povzročajo bakterije borelije,ki se večino prenašajo preko klopov. Lymska borelioza ali borelija je bolezen, ki napade živčni sistem in lahko vodi do resnih nevroloških motenj, kožnih obolenj in artritisa.

15.10

Test za ugotavljanje okužbe z Lymsko Boreliozo po piku klopa

Boreliozo povzročajo bakterije borelije,ki se večino prenašajo preko klopov. Lymska borelioza ali borelija je bolezen, ki napade živčni sistem in lahko vodi do resnih nevroloških motenj, kožnih obolenj in artritisa. Okužba se lahko prenese na človeka ob piku (ugrizu) okuženega klopa v roko, nogo ali drug del telesa, ki ni zaščiten z obleko ali primernimi sredstvi . Tveganje za prenos okužbe je okoli 1%-2%. 3 do 10 dni po piku, lahko pa se  celo več tednov ali mesecev kasneje, pokažejo znaki okužbe, v obliki značilnega eritema (rdečine na koži). Ta rdečina nastane na mestu pika klopa ter je videti kot obroč, ki se sčasoma širi, na sredini pa je koža bleda. Obenem se lahko pojavi tudi vročina (povišana telesna temperatura).

Če je oseba okužena z bakterijami borelije, prične imunski sistem tvoriti posebna protitelesa IgM (Imunoglobuline M) proti tem bakterijam. Protitelesa krožijo po krvi in se vežejo na obstoječe bakterije. S pomočjo testa lahko po piku klopa  v roku do 2 ali 4 tednov ugotovite, če se v krvi nahajajo protitelesa IgM. Po nanosu majhne količine krvi na testno napravo, se v roku 10 minut v testnem okencu pojavita ena (če v krvi ni protiteles IgM) ali dve (Če so v krvi prisotna protitelesa IgM) obarvani črti.

Distributer za Slovenijo: Biopark Cosmetics, ZIN d.o.o, Gabrje pri Ilovi Gori 15, 1290 Grosuplje.

 

 

Zaenkrat še ni mnenj.

Be the first to review “Borelioza Domači Test”