Akcija!

Bio kokosovo olje, 450 ml

Bio Kokosovo olje Cobio se pridobiva s postopki hladnega stiskanja na majhnih družinskih kmetijah južnega Pacifika, natančneje na kmetijah Salomonovih otokov in Vzhodnega Timorja. Poreklo in izjemen trud ter ljubezen do olja, ki ga domačini vložijo v postopku pridelave olja, mu da poseben pečat in nezamenljivo aromo.

15.50 13.20

Bio Kokosovo olje 450 ml

Bio Kokosovo olje Cobio se pridobiva s postopki hladnega stiskanja na majhnih družinskih kmetijah južnega Pacifika, natančneje na kmetijah Salomonovih otokov in Vzhodnega Timorja. Poreklo in izjemen trud ter ljubezen do olja, ki ga domačini vložijo v postopku pridelave olja, mu da poseben pečat in nezamenljivo aromo. Ko boste poskusili Cobio kokosovo olje in ga primerjali z ostalimi izdelki na trgu, boste hitro razumeli razliko. Okus in aroma tega olja nas namreč spomnita na uživanje svežih kokosovih orehov.

Bio Kokosovo olje Cobio se pridobiva s hladnim stiskanjem v največ 1 uri po tem, ko so kokosov oreh odprli. Olje in proizvodnja mesta imajo pridobljene ekološke certifikate.

Uporaba kokosovega olja:

Kokosovo olje (nekateri ga imenujejo tudi kokosova mast zaradi dejstva, da je v tekočem stanju pri temeraturah nad 26°C), še posebej hladno stiskano ekstra deviško kokosovo olje, je razmeroma redko in malo poznano. Zaradi odlične kemijske sestave je izredno zdravo, obenem pa zelo vsestransko uporabno v kuhinji. Primerno je za kuhanje, peko, cvrtje ali kot dodatek hladnim jedem oziroma kot samostojna jed.

Zaradi svoje nasičenosti je tako zelo stabilno pri visokih temperaturah – do 177°C, kar pomeni, da je dosti bolj obstojno in trajno kot druge nerafinirane rastlinske maščobe, ter da ga lahko brez skrbi uporabimo večkrat. Kokosovo olje pri cvrtju ne škropi, tudi ko ga segrejemo na zelo visoke temperature. Znano je, da kokosovo olje pri segrevanju ne izgubi koristnih sestavin in da zaradi visoke vsebnosti antioksidantov ne postane žarko več let.

Hladno stiskano kokosovo olje lahko uporabljamo tudi kot samostojno jed oziroma kot namaz. Pri peki peciva lahko vsaj polovico maščob (navadno je to maslo) zamenjate s kokosovim oljem, s čemer bo jed dobila zanimiv okus, obenem pa bo bistveno bolj zdrava. Kokosovo olje lahko tudi sicer uporabimo za vse vrste peke in dušenja, kjer želimo kot rezultat bolj okusne in zdrave jedi.

Naravnost nezamenljivo je za pripravo palačink, ki se navzamejo prijetnega okusa po kokosu, obenem pa postanejo rahlo hrustljave.

Kokosovo olje za zdravje

Kokosovo olje sodi po svoji sestavi v kategorijo zdravih nasičenih maščob in je z izredno širokimi možnostmi uporabe precej drugačen od ostalih maščob. V pretežni meri kokosovo olje sestavljajo srednjeverižne maščobne kisline, obenem pa ne vsebuje nevarnih trans-maščob.

Kako shranjujemo kokosovo olje?

Kokosovega olja ni potrebno shranjevati v hladilniku, nič pa narobe, če ga.

Identifikacijske značilnosti Bio Kokosovega olja Cobio:

Gostota : 0.908-0.921 (40°C/20°C)
Indeks refrakcije : 1.448-1.450 (nD40°C)
Jodno število : 6.3-10.6
Število umiljenja (mg KOH/g olja) : 248-265
Neumiljive snovi (%) : do 1,5

Sestava maščobnih kislin v kokosovem olju:

Ime:                       Oznaka:          Vrednost – %

Kapronska kislina     C6:0               ND-0.7
Kaprilna kislina         C8:0               4.6-10
Kaprinska kislina      C10:0              5.0-8.0
Lavrinska kislina       C12:0             45.1-53.2
Miristinska kislina     C14:0             16.8-21.0
Palmitinska kislina    C16:0             7.5-10.2
Stearinska kislina     C18:0              2.0-4.0
Oleinska kislina        C18:1              5.0-10.0
Linolejska kislina      C18:2              1.0-2.5
Drugo                      C18:3 C24:1     ND-0.6

Hranilna vrednost na 100g:

Energijska vrednost: 3500kJ/851kcal
Maščobe: 100g
Od tega nasičene maščobne kisline: 92g
enkrat nenasičene maščobne kisline: 6g
večkrat nenasičene maščobne kisline: 2g
Ogljikovi hidrati: 0g
Od tega sladkorji: 0g
prehranske vlaknine: 0g
Beljakovine: 0g
Soli 0g

Nasvet: Kako prepoznate kakovostno kokosovo olje?

Izgled: Pri temperaturah nad 26°C je olje v tekočem stanju in prozorne barve. Pri temperaturah pod 23°C je v trdnem stanju in snežno bele barve. Olje lahko vsebuje tudi naravne kokosove vsedline.

Otip: Olje je hitro topljivo v rokah, se zelo hitro vpija in za izredno majhne viskoznosti ne daje mastnega občutka.

Vonj: Zelo blag svež vonj po kokosu.

Okus: Blag in naravno sladkast okus po kokosu.

Distributer za Slovenijo: Cobio d.o.o., Slovenksa cesta 29, 1000 Ljubljana

Poreklo: Južni Pacifik

Neto kolčina: 450 ml

Zaenkrat še ni mnenj.

Be the first to review “Bio kokosovo olje, 450 ml”